Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Η καινούρια μου σάκα


 


 Η καινούρια σάκα ήταν κάτι πολύ σημαντικό στην σχολική ζωή μας. 






Εκεί στις δεκαετίες του 60 και του 70, μια καινούρια τσάντα σηματο-δοτούσε μια καινούρια αρχή σε μια μακριά σχολική πορεία μια και η τσάντα άλλαζε μόνο όταν συμπλήρωνε τα απαραίτητα "ένσημα" για πλήρη σύνταξη και φαινόταν κουρασμένη και ταλαιπωρημένη όσο έπρεπε!



Συνήθως αγοράζαμε στην Πρώτη χάριν της εισόδου μας στο Δημοτικό, στην Τρίτη γιατί η παλιά χάλασε και γιατί μεγαλώσαμε και στην Πρώτη Γυμνασίου γιατί αλλάξαμε βαθμίδα εκπαίδευσης.

 Την αγοράζαμε από τα παλιά βιβλιοπωλεία και σχεδόν ποτέ δεν έπαιρναν στα σοβαρά την γνώμη μας, μιας και αυτό που μετρούσε για τους μεγάλους ήταν η φτηνή  τιμή και η αντοχή και σχεδόν ποτέ το σχέδιο και  η καλή αισθητική...

Υπήρχαν σάκες που τις κρατούσες από το χερούλι τους που ήταν και οι πιο συνηθισμένες και τσάντες που τις κουβαλούσες στην πλάτη ή έμπαιναν στον ώμο σαν του ταχυδρόμου και ήταν πιο πολύ αγορίστικές.

Μερικές φορές η σάκα μας ήταν τόσο απωθητική που ντρεπόμαστε να την κουβαλάμε στο σχολείο παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της μητέρας μας που την είχε επιλέξει. Μια τσάντα μπορούσε να δημιουργήσει  πραγματικά "ψυχικό τραύμα" στη  διάρκεια του σχολικού μας βίου!
                                                                 

 
  Είχαν οι περισσότερες δυο θήκες - μια για τα βιβλία μια για τα τετράδια - και μια θήκη μπροστά που έμπαινε η κασετίνα και οι μπογιές. Έκλειναν με κουμπάκι και μερικές κλείδωναν και με ένα μικρό κλειδάκι, που συνήθως το χάναμε!


 Βέβαια όλα αυτά άλλαζαν όταν πηγαίναμε στο Γυμνάσιο και παίρναμε τα στρατιωτικά σακίδια που τα γεμίζαμε με ζωγραφιές, συνθήματα, στίχους από τραγούδια, τσιτάτα, ρητά και ότι άλλο μπορούσε να κατεβάσει η εφηβική φαντασία μας!        



   Παρ' όλα αυτά σε όλους νομίζω ότι η μπλε σχολική ποδιά και φυσικά η σάκα ήταν αυτά που σημάδεψαν την σχολική μας ζωή στο Δημοτικό πριν μερικές δεκαετίες!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου