Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Η διάσημη Angie των Stones

Ένα από τα πιο διαχρονικά και επιτυχημένα τραγούδια του συνθετικού διδύμου Τζάγκερ / Ρίτσαρντς, το τραγούδι αποτέλεσε για πολλούς την εμπορική στροφή της μπάντας και έδωσε τροφή σε ποικίλα σενάρια για το ποια είναι η Angie του τίτλου.

 
Tο Angie ηχογραφήθηκε το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 1972, σε μουσική του Κιθ Ρίτσαρντς και στίχους του Μικ Τζάγκερ. Κυκλοφόρησε ως σινγκλ στις 17 Αυγούστου 1973

Μία εκδοχή είναι ότι το Angie να γράφτηκε για την Άντζελα, την γυναίκα του τότε κολλητού φίλου του Μικ Τζάγκερ, Ντέιβιντ Μπάουι, με την οποία λέγεται ότι διατηρούσε σχέση ο τραγουδιστής των Stones.


 Άλλο σενάριο θέλει το τραγούδι να επηρεάστηκε από τον επεισοδιακό χωρισμό του Μικ Τζάγκερ από την Μαριάν Φέιθφουλ το 1969 ή να αναφέρεται στην αιώνια αγαπημένη του Κιθ Ρίτσαρν Ανίτα Πάλενμπεργκ.


Πάντως το τραγούδι, σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο Κιθ Ρίτσαρντς στις σημειώσεις που συνόδευαν τη συλλογή Jump Back που κυκλοφόρησε το 1993 και το 2004 στην Αμερική, «βαφτίστηκε» από την κόρη του με την Πάλενμπεργκ Άντζελα που μόλις είχε γεννηθεί όταν κυκλοφόρησε το σινγκλ.



Όποια εκδοχή κι αν είναι η σωστή, το τραγούδι ακούγεται μέχρι σήμερα στις συναυλίες των αειθαλών Rolling Stones ενώ πριν από μερικά χρόνια, το 2005 το χρησιμοποίησε μέχρι και η σιδηρά κυρία της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στην διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας για την Καγκελαρία.


 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου