Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Ελλάς καλεί ....παιδί φάντασμα


 

για τους νεώτερους..

Ο Μικρός Ήρως ήταν εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που συνέγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς και διάνθισε με σκίτσα του ο Βύρων Απτόσογλου για μία ολόκληρη 16ετία, από το 1953 έως το 1968 όταν και διακόπηκε για λόγους που είχαν άμεση σχέση με την επιβολή λογοκρισίας που εφάρμοσε το τότε δικτατορικό καθεστώς.Ο Γιώργος Θαλάσσης ξύπνησε με ένα κακό προαίσθημα.. Σηκώθηκε απότομα και κοίταξε γύρω του. 

Είχε αρχίσει να ξημερώνει και το λιγοστό φως που έμπαινε από τα τζάμια ήταν υπέρ-αρκετό για το εκπαιδευμένο Ελληνόπουλο, για να αναγνωρίσει δυό γνωστές του φιγούρες ξαπλωμένες λίγα μέτρα μακρύτερα να κοιμούνται.

 Ήταν η ατρόμητη φίλη του Κατερίνα και ο εξ' ίσου ηρωϊκός φίλος του ο Σπίθας. Τον τελευταίο ειδικά δεν χρειαζόταν καν να ανοίξει τα μάτια του για να καταλάβει πως είναι εκεί : το ροχαλητό του ήταν ικανό να τρομάξει τον και τον πιό άγριο γκεσταπίτη βασανιστή! 

Τώρα στο πρόσωπο του χοντρού του φίλου είχε σχηματιστεί ένα τεράστιο χαμόγελο , δείγμα πως και πάλι ονειρευότανε επιδρομές σε γερμανικά φορτηγά γεμάτα κουραμάνες και κονσέρβες !

Προς στιγμή ο Γιώργος ξεχάστηκε λες και δεν ήτανε παρά μια παρέα από νεαρά παιδιά που κοιμήθηκαν στο ίδιο σπίτι μετά από πάρτι γενεθλίων.. Χαμογέλασε με πίκρα.. 

Δυστυχώς βρισκόντουσαν στην γερμανοκρατούμενη, φοβισμένη και πεινασμένη Αθήνα του 1942 και δεν ήταν απλώς μια παρέα αλλά μια ομάδα νεαρών αγωνιστών που δεν είχε άλλο σκοπό από το να κάνει δύσκολη τη ζωή των χιτλερικών με κάθε είδους σαμποτάζ . 

Πάλι το άσχημο προαίσθημα.. Κάτι δεν πάει καλά ! Δεν ήταν σκέψη του αλλά η ψιθυριστή φωνή της Κατερίνας που είχε ξυπνήσει το ίδιο ανήσυχη με εκείνον. Σαν να τον έσπρωξε μια ακατανόητη δύναμη προχώρησε στο παράθυρο και άνοιξε τα παντζούρια. 

Το θέαμα που αντίκρισε τον έκανε να πεταχτεί προς τα πίσω λες και τον χτύπησε σφαίρα. Γύρισε απότομα προς τα πίσω " Κατερίνα που βρισκόμαστε ; τι έγινε; " . 
Η γενναία κοπέλα έτρεξε χωρίς δισταγμό προς το μέρος του και έσκυψε να δει από το παράθυρο, τι ήταν αυτό που έκανε το ατρόμητο φίλο της να αντιδρά έτσι.. " 

Δεν είναι δυνατόν !" φώναξε με έκπληξη.
Μετά από λίγα λεπτά που τους φάνηκαν αιώνες άνοιξαν την εξώπορτα και βγήκαν στο δρόμο. Στάθηκαν ζαλισμένοι κοιτώντας τριγύρω. 

Άνθρωποι περίεργα ντυμένοι, δρόμοι γεμάτοι με απίθανα μοντέλα αυτοκινήτων και .. και πουθενά Γερμανοί ! Στο τεράστιο κιόσκι δεξιά τους φαινόταν να υπάρχουν τα πάντα.

 Ο Σπίθας όρμησε ακάθεκτος στις σοκολάτες την ώρα που ο Γιώργος και η Κατερίνα διάβαζαν σε κάτι κρεμασμένες φανταχτερές εφημερίδες :  Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Στέλιος Ανεμοδουράς συγγραφέας του θρυλικού "Μικρού Ήρωα": αποτέλεσε το αγαπημένο ανάγνωσμα για γενιές πολλών Ελλήνων που μεγάλωσαν με τα κατορθώματα του Γιώργου Θαλασση, της Κατερίνας και του Σπίθα, της ηρωικής παρέας που αγωνιζόταν εναντίον των κατακτητών κατά την περίοδο της γερμανοιταλικής κατοχής. "Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου