Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1975 ΕΦΥΓΕ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΠΕΚΡΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ


                                                         ΟΡΕΣΤΗΣ  ΜΑΚΡΗΣ

 Ο Oρέστης Μακρής, ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1898.
Νεαρός ακόμα, ήρθε στην Αθήνα και καθώς διέθετε μια πολύ ωραία φωνή, τενόρου, γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών και σπούδασε λυρικό τραγούδι. 




Η πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή, σαν λυρικός τραγουδιστής, έγινε το 1925 στο θίασο οπερέτας της «Ροζαλίας Νίκα» και συνέχισε στο θίασο του «Παπαϊωάννου».
Αργότερα μεταπήδησε στο θέατρο πρόζας όπου εξελίχθηκε και διέπρεψε σαν ηθοποιός μεγάλης ερμηνευτικής γκάμας, ένας απ’ τους σπουδαιότερους «ρολίστες» του εικοστού αιώνα. 


Η αμεσότητα που είχε να «μπαίνει» στο πετσί του δραματικού στοιχείου με την ίδια ευκολία που έμπαινε και στην κωμωδία, ήταν ανεπανάληπτη. Εξ αυτού και η ικανότητά του να ερμηνεύει, πάντα με την ίδια επιτυχία, διάφορους λαϊκούς και καθημερινούς τύπους της κοινωνίας. 

Μοναδική, στα χρονικά του θεάτρου κι αργότερα και του κινηματογράφου, η ερμηνεία του στον γνωστό τύπο του «Μεθύστακα», που αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του και τον καθιέρωσε σε ηθοποιό πρώτου μεγέθους. Σημειώνουμε δε, ότι δεν έπινε ποτέ αλκοόλ, αυτό και μόνο προσδίδει το μέγιστο του ταλέντου του. 


Ο Ορέστης Μακρής, δεν υπήρξε μόνο ένας ηθοποιός του πεζού λόγου, υπήρξε και ηθοποιός της επιθεωρήσεως. πάντα με την ίδια ευελιξία και ικανότητα.
Μέσα από τη σοβαρότητα του ύφους του, ανάβλυζε όλο το κωμικό ταμπεραμέντο που διέθετε.
Η μεγάλες θεατρικές του επιτυχίες γρήγορα τον έφεραν και στον κινηματογράφο, έτσι, πριν ξεσπάσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, γυρίζει και την πρώτη του ταινία, με τίτλο: «Ο μάγος της Αθήνας». 

Ο Ορέστης Μακρής, εκτός από μεγάλος ηθοποιός, υπήρξε και σπουδαίος οικογενειάρχης. Πάντα σοβαρός και μετρημένος στην ιδιωτική του ζωή, δεν άφηνε περιθώρια αρνητικής κριτικής εις βάρος του. Ήταν ο άρχοντας!! Τιμήθηκε δε από την πολιτεία με το «Τάγμα του Φοίνικα» 

Πέθανε, στην Αθήνα που αγάπησε, στις 29 Ιανουαρίου του 1975 και άφησε ένα μεγάλο κενό, αναντικατάστατο, στο ελληνικό θέατρο. Κηδεύτηκε στο Α΄ νεκροταφείο, στον οικογενειακό του τάφο.



 tango του 1930 σε μουσική και στίχους Λόλας Βώττη. Από τα "Παναθήναια 1931". Ένα από τα πολύ γνωστά tango του 1930 με έναν από τους πιό γλυκούς τενόρους τον Ορέστη Μακρή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου