Κρητική Διατροφή |
Η φύση της Κρήτης διαθέτει όλη αυτή την ποικιλία των αναγκαίων πρώτων υλών καθώς και την ανθρώπινη εμπειρία για τη δημιουργία γεύσεων μοναδικών που συνδυάζονται με τις εποχές και το φυσικό περιβάλλον του νησιού σε μια εξαιρετική ενότητα.
Η Κρητική κουζίνα είναι από τις αρχαιότερες και πλέον εύγεστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, με ποικιλία γευστικών και αρωματικών απολαύσεων. Τα τυροκομικά, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα χορταρικά και τόσα άλλα προϊόντα του Ψηλορείτη, αποτελούν τη βάση για το θαύμα της τοπικής παραδοσιακής Ανωγειανής κουζίνας. To αντικριστό οφτό κρέας και τα υπέροχα Ανωγειανά τυροκομικά είναι η κορυφή των γευστικών απολαύσεων. Αφεθείτε, λοιπόν στην απόλαυση των ανωγειανών γεύσεων. Γίνετε κι εσείς συνδαιτυμόνες των Θεών της Κρήτης... Απολαύστε το Θαύμα της Κρητικής Διατροφής. Ανωγειανή διατροφή Σχετικά με την Ανωγειανή διατροφή διαβάζουμε στην υπέροχη έκδοση του ΚΑΠΗ Ανωγείων "Γεύση" Ανωγείων: Αξιοποιούσαν ότι υπήρχε: κρέας, γάλα, τυροκομικά, όσπρια, πολύ λίγο λάδι, άφθονες βρούβες (όλα τα άγρια χόρτα) και πολλές πατάτες. Σε όλες όμως τις κοινωνικές εκδηλώσεις (βαπτίσεις, αρραβώνες, γάμους, μνημόσυνα) και ακόμα όταν ήθελαν να περιποιηθούν κάποιον ξένο, μουσαφίρη, στο τραπέζι έβαναν οπωσδήποτε οφτό κρέας, μακαρόνια με ανθότυρο και ανάλογα με την εποχή σαρικόπιτες με ξινή μυζήθρα ή καλιτσούνια με γλυκιά μυζήθρα..." Τα κανίσκια Ένα σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τον παραδοσιακό κρητικό γάμο είναι το "Κανίσκι". Στην έκδοση του ΚΑΠΗ Ανωγείων "Γεύση" ανωγείων αναφέρεται: Μια αυθεντική περιγραφή του υπέροχου ανωγειανού "οφτού" μας δίδει ο Σοφοκλής Χαιρέτης, παλιός βοσκός (πάντα από την έκδοση του ΚΑΠΗ): To κάθε γουλίδι, το περνούσανε σε μια ξύλινη σούβλα, που τη φτιάχνανε εκείνηνα την ώρα από ξύλο ασφεντάμου, και το αλατσίζανε καλά. To κόψιμο και το σούβλισμα ήθελε τέχνη, όπως τέχνη ήθελε και η στερμενιά και το ψήσιμο. Ορισμένοι βοσκοί, οι πιο επιτήδειοι, κάνανε τη στερμενιά. Βρίνανε δηλ. κατάλληλες πέτρες, τις τοποθετούσανε σε σχήμα τετράγωνου και βάνανε επάνω τσι σούβλες με το κρέας. Στη μέση και σε σωστή απόσταση (ούτε πολύ κοντά, ούτε μακριά) είχανε βάλει ένα σωρό από ξερά ξύλα. Ανάβανε τη φωτιά και το κρέας ψηνότανε με τη φλόγα. To κρέας λοιπόν ήτανε αντίκρυ στη φωτιά (αντικρυστό) και όχι πάνω στη φωτιά από την εσωτερική μεριά πρώτα. To αφιγγαμε έτσι για τρία τέταρτα περίπου τση ώρας και ύστερα το γυρίζαμε από την άλλη μεριά. To γυρίζαμε δηλαδή μια φορά. To μυστικό για να γίνει το οφτό κρέας νόστιμο είναι το λίπος. To κρέας δηλαδή δε γίνεται οφτό αν είναι αδύνατο, πρέπει να 'ναι παχύ. Όπως ψήνεται βλέπεις το λίπος να λιώνει σιγά-σιγά και έτσι το κρέας και νόστιμο γίνεται και υγιεινό, όπως μας-ε-λένε τώρα τελευταία." Η περιγραφή αυτή λίγο διαφέρει από τον τρόπο ψησίματος του κρέατος που περιγράφει οΌμηρος στην Ιλιάδα, στη Ραψωδία I, Παραθέτουμε τους σχετικούς στίχους σε μετάφραση Γ. Ψυχουντάκη:
"Του συντρόφου του ό Πάτροκλος κείνα πού του 'πε πιάνει.
Κι αυτός κρεατοκούτσουρο μεγάλο τότες βάνει
έκειά στη φέξη της φωθιάς, αίγας κι αρνιού την πλάτη τιάνω 'θεκε, και γουρουνιού της πλάτης το κομμάτι, π' ατιό το πάχος γυάλιζε, και πιάνει τα κι αρχίζει, και βαστά ντου Αύτομέδοντας και τα χοντρομελίζει, κατόπι σε μικρότερα κομμάτια διαμελά τα, κι ωσάν τ' άπομορφόκοψε, στις σούβλες και περνά τα. Κι ό Πάτροκλος ό θεϊκός φωθιά μεγάλην άφτει κ/ ως ή φωθιά κατάκατσεν, ή φλόγα κι ασκοντάφτει, κι αποκαταφλογόσβησε, τότες κι εκείνος παίρνει, έστρωσε την καρβουνοσιά, τις σούβλες του και σέρνει τιάνω σια διχαλόξυλα, κι ανασηκώνοντας τις απ' τα διχάλια, μ' άγιον άλάτσι πασπαλά τις. Σάν τα 'ψησε και τ' άτιλωσε στην τάβλα και τα σιάζει, σ' ώρια πανέρια το ψωμίκι ό Πάτροκλος μοιράζει... " |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου